Hoppa till innehåll

Ordförandebrev 3, 2024

Kära medlemmar!

HÖSTEN HAR GJORT sitt intåg i sommarhagen och skänker oss frukt, bär och svamp i mängder detta år. Det bjuds även på mörkare och lite kyligare kvällar, till glädje för somliga men inte för alla. Litteraturälskare i Östhammars kommun vet dock att det finns tröst om man känner ett visst vemod efter sommaren, och den trösten stavas Ordfestivalen! Du kommer väl?

DEN 1 SEPTEMBER släpps biljetterna. Förköp sker via litteraturföreningens  webb eller sms till 070-652 22 79. Uppge namn och hur många biljetter du vill köpa. Som medlem betalar du endast 250 kr för egen biljett, övriga betalar 350 kr och skolungdom 100 kr (gäller förköp t o m 17/10). 

PROGRAMMET FINNS på vår webb och kommer också att finnas på biblioteken i kommunen. Som tidigare nämnts har vi fyra riktigt spännande författare på programmet; Lena Andersson, Lina Wolff, Anna-Karin Palm och Henrik Berggren. Men Ordfestivalen betyder inte bara författarsamtal; den inleds och avslutas med två fina prisutdelningar: priser i novelltävlingen för gymnasieelever i kommunen och  Litteraturföreningens Ordpris.

KOM GÄRNA MED FÖRSLAG till Ordprisvinnare för 2024. Ordpriset delas ut till en person eller grupp som med entusiasm och energi medverkar till att sprida och bruka ord i Östhammars kommun. Tidigare pristagare hittar du på vår webb. Maila ditt förslag före den 30 september till kontakt@ordfestivalen.se.

I SAMARBETE MED Östhammars konstnärsförening visas också en utställning med grafik av Renate Amartys. Utställningen finns att beskåda på Kulturhuset Storbrunn under hela oktober, när biblioteket är öppet. Konstnären själv kommer att finnas på plats i utställningen under Ordfestivalen.

SENARE I OKTOBER, närmare bestämt tisdagen den 29:e bjuder vi in till  Pilsnerposei. Poeter och poesiälskare samlas på restaurang Glenn Miller i Östhammar på tisdag kväll klockan 18 under kulturveckan i Östhammars kommun. Evenemanget har fri entré, och det finns möjlighet att köpa mat och dryck. Poeterna som kommer är Mariam Naraghi och Charlotte Jansdotter. Dessutom kommer Hannah Lindqvist Kinrade att framföra sånger med poetiskt innehåll. Efter dessa framträdanden är det öppen scen, och den som vill är välkommen att framföra sina dikter för publiken.

OM MAN VILL FORTSÄTTA på den lyriska banan även i november, så har du ett gyllene tillfälle. Det är Roslagen Swing and Sweet som erbjuder dig som är medlem i Östhammars Litteraturförening att gå till medlemspris på deras evenemang Två gånger Forsell på fars dag. Under kvällen berättar Lars Forsells son, Jonas Forsell, om sin far och hans liv och verk. Jonas har även arrangerat musiken som spelas under kvällen. Man utlovar ett knippe av Lars Forsells mest kända visor samt en och annan mindre känd pärla. Det hela går av stapeln den 10:e november på Societetshuset Källör i Östhammar. Läs mer om evenemanget hos swingandsweet.se.

SLUTLIGEN KOMMER VI IN I december månad. Här ska ni boka in onsdagen den 11:e, i alla fall om ni inte vill missa den Ferlinkväll som går av stapeln i Församlingshemmet i Östhammar. Det är Uppsalabaserade Hans Rutberg, syskonbarnbarn till Nils Ferlin, som kommer till oss för att berätta om sin bok om poeten. Till detta kommer ni att bjudas toner från Frösåkers Vokalensemble under ledning av Love Lyckelin Bergman, vilka sjunger tonsatta dikter av Ferlin.

SOM NI MÄRKER har vi en fullspäckad höst framför oss! Hoppas att vi ses på någon eller några av våra evenemang!

Varmaste hälsningar

Anna Nylén